Gázszagot érez?
Lezárult az OPUS TITÁNOK verseny első fordulója

Lezárult az OPUS TITÁNOK verseny első fordulója

2022.12.15.
A versenysorozat a 2022/2023-as őszi tanévben első alkalommal vette kezdetét, közel száz lelkes középiskolai csapat részvételével.

 

Sikeresen zárult az OPUS TIGÁZ Zrt. és az OPUS TITÁSZ Zrt. által meghirdetett OPUS TITÁNOK energiatudatossági csapatversenyének első fordulója. A megmérettetés kezdetén a diákok kijelöltek egy energiahatékonysággal, fenntarthatósággal kapcsolatos problémakört, és a verseny első fordulójában egy újságcikken keresztül nyújtottak betekintést a lehetséges megoldási javaslataikba. 


Az OPUS TIGÁZ Zrt. és az OPUS TITÁSZ Zrt. elkötelezett a tehetséggondozás, a környezetvédelmi szemléletformálás és a szakmai ismeretek széleskörű átadása mellett. Ezért is hívták életre az OPUS TITÁNOK középiskolai versenysorozatot, amelynek célja, hogy a fenntarthatóság és az energiahatékonyság témáját minél közelebb vigye a diákokhoz.
A versenysorozat a 2022/2023-as őszi tanévben első alkalommal vette kezdetét, közel száz lelkes középiskolai csapat részvételével. A tanulók már a verseny kezdetén valódi projektcsapattá váltak: mérnök, influenszer és startupper szerepekbe bújva dolgozhatták ki ötleteiteket, az általuk választott, energiahatékonyságot és fenntarthatóságot támogató küldetésük mentén. A résztvevő csapatoknak a kiválasztott témát és a megoldási lehetőségeiket egy újságcikk formájában kellett felvázolniuk, az elkészült tartalmakat december 2-ig küldhették be.
A középiskolai csapatok sokszínűségét és innovatív gondolkodását tükrözi, hogy a beadott pályamunkáikban a köztudatban kevésbé elterjedt környezetvédelmi kérdésköröket és megoldási lehetőségeket is bemutattak. A résztvevők többek között érintették a „szürke” víz jelenségét, a fenntartható iskolák, éttermek és otthonok kiépítését, az applikáció használatával történő energiatakarékosságot, a vertikális farm létrehozását és a szobabiciklivel való energiatermelést is. 
„Úgy látjuk, hogy a fiatalok egyre fogékonyabbak és tájékozottabbak a fenntarthatósági kérdésekben, a benyújtott újságcikkeken keresztül rengeteg innovatív és elgondolkodtató megoldással találkoztunk.  Számunkra is izgalmas és tanulságos nyomon követni, hogy a diákok hogyan tárják fel a jövő megoldási irányait az egyre sürgetőbb környezeti kérdésekben” – mondta el Egyházi Nikoletta az OPUS TIGÁZ Zrt. és az OPUS TITÁSZ Zrt. kommunikációs vezetője. 
Az újságcikkeket szakmai zsűri értékelte, a csapatok az elért pontszámokat december 14-től a weboldalon tekinthetik meg. A legtöbb pontszámot szerzett 24 csapat jutott tovább a második fordulóba, amelynek során januárban egy kreatív reklámfilm elkészítése vár rájuk. 
A csapatok első és a második fordulóban szerzett pontszámai összeadódnak majd, és a legjobb 8 csapat jut tovább a harmadik fordulóba, azaz a döntőbe. A két napos szakmai programsorozat Hajdúszoboszlón kerül megrendezésre, amelynek keretében a diákok szakemberek előadásain és interaktív programokon mélyíthetik el az energetikával kapcsolatos ismereteiket, valamint a fordulók során végigvitt témához fűződő pályamunkáikat prezentálják a szakmai zsűri előtt. Természetesen a díjazás sem marad el – a dobogós csapatok, felkészítő tanáraik és a nevező iskola egyaránt értékes jutalomban részesülnek. További részletek a versenyről az OPUS TITÁNOK weboldalán érhetőek el.

energiatudatosság
verseny
diákok

További híreink

Korábbi híreink

2022
2021 2020