Gázszagot érez?

Egyszerűsített készülékcsere - szerelési nyilatkozat feltöltés

Tájékoztató átugrása - szerelési nyilatkozat feltöltése

Segédlet a regisztrációhoz és online ügyintézéshez

A gázfogyasztó készülékek egyszerűsített eljárásban történő cseréjét a 1/2020. (I. 13.) Korm. rendelet a gáz csatlakozóvezetékek, a felhasználói berendezések és a telephelyi vezetékek műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről 7.§-a szabályozza.

Az alábbi egyszerűsített táblázat azt mutatja be, hogy egy felhasználói berendezés létesítése és átalakítása során milyen fontosabb eljárási követelmények vonatkoznak az egyes tevékenységekre:
 

  Egyszerűsített készülékcsere Készülékcsere Csatlakozó vezetéket érintő átalakítás és/vagy a gázigény változás miatt a gázmérőt is cserélni kell Új felhasználói rendszer létesítés
Tervköteles Nem Igen Igen Igen
Elosztói engedélyes* általi tervfelülvizsgálat szükséges Nem Nem Igen Igen
Elosztói engedélyes* általi műszaki-biztonsági ellenőrzés szükséges Nem Nem Igen Igen
Tervezői műszaki-biztonsági ellenőrzésre kötelezett Nem Igen Nem Nem
A fogyasztói vezeték átalakítása megengedett Nem Igen Igen  
A csatlakozó vezeték átalakítása megengedett Nem Nem Igen

*Elosztói engedélyes: OPUS TIGÁZ Zrt.

Az egyszerűsített eljárással történő készülékcserét az OPUS TIGÁZ Zrt.-nél regisztrált és minőségirányítási rendszerében előírtak alapján feljogosított, valamint műszaki-biztonsági felülvizsgáló szakképesítéssel rendelkező gázszerelő végezheti el.


Az egyszerűsített eljárással történő gázkészülék cserét végző gázszerelők regisztrációja:

Az egyszerűsített készülékcserét végző gázszerelők regisztrációja az OPUS TIGÁZ Zrt.-nél 2020.01.13.-tól a gáz csatlakozóvezetékek, a felhasználói berendezések és a telephelyi vezetékek műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről szóló 1/2020. (I.13.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. pontja alapján az alábbiak szerint történik:

 1. A Regisztrációs adatlap-ot egy darab eredeti példányban kitöltve és a szükséges mellékletekkel (pl. gázszerelői igazolvány fénymásolata) együtt kell postai úton megküldeni erre a címre: OPUS TIGÁZ Zrt. 4201 Hajdúszoboszló, Rákóczi u. 184. Pf. 7/1. 
   
 2. A jogosultság OPUS TIGÁZ Zrt. általi ellenőrzésére 30 napon belül kerül sor a megküldött iratok másolatai és a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 88. §-ában meghatározott gázszerelők jegyzéke alapján.
   
 3. A jogosult jelentkező postai úton kapja meg az OPUS TIGÁZ Zrt.-nél használható regisztrációs számát.
   
 4. A regisztrációs szám megküldésével egyidőben a regisztrált szerelő adatait elérhetővé tesszük az OPUS TIGÁZ Zrt. honlapján. A kötelezően közzéteendő adatokon túl a honlapon kizárólag azon személyes adatok jelennek meg, melyek közzétételéhez az aláírt Regisztrációs lapon hozzájárult a jelentkező gázszerelő (az elérhetőségei mellett „X” jellel megjelölt adatok).

  A regisztrált gázszerelő a regisztrált, valamint a honlapon közzétett adataiban történő változást köteles a legrövidebb időn belül írásban postai úton bejelenteni az OPUS TIGÁZ Zrt.-nek.
   
 5. Hiánypótlást vagy további információ kérést a Regisztrációs adatlapon megadott e-mail címre küld az OPUS TIGÁZ Zrt.
   
 6. A gázfogyasztó készülékek Rendelet szerinti egyszerűsített cseréjét a földgázelosztó jogosult ellenőrizni. Az ellenőrzés időpontjáról az OPUS TIGÁZ Zrt. az ellenőrzés napját megelőzően legalább 15 nappal köteles értesíteni a felhasználót és a kivitelezőt.

Szerelési nyilatkozat feltöltése - Egyszerűsített készülékcseréről

Letölthető dokumentumok
a *-al jelölt mezők kitöltése kötelező
Elérhetőségek