Gázszagot érez?

Tájékoztató gázellátási tervdokumentációk benyújtási lehetőségeiről

Tisztelt Megrendelő!


2023. február 15-től kezdődően Társaságunknál lehetőség van a tervdokumentációk digitális úton történő felülvizsgálatára. Ennek megfelelően Társaságunkhoz a tervdokumentációk beérkezhetnek hagyományos, nyomtatott formátumban, vagy digitálisan. A benyújtáshoz kapcsolódó tudnivalók a következőkben szerepelnek:


1. Hagyományos (nyomtatott formátumban) beérkező tervdokumentációk


A belső gázellátási tervdokumentációk felülvizsgálatra történő benyújtása csak postai úton lehetséges. Telephelyeinken a belső gázellátási tervdokumentációk személyes leadására nincs lehetőség. A felülvizsgált tervdokumentációk a megrendelőben szereplő címre kerülnek postázásra.
Keretszerződéses alvállalkozóink által készített leágazó és elosztó vezetéki tervdokumentációk Társaságunkhoz eljuttathatók postai úton vagy személyesen is bevihetők a telephelyi postázókba. Nem keretszerződéses alvállalkozóink által készített leágazó és elosztó vezetéki tervdokumentációk csak postai úton adhatók be felülvizsgálatra.


A dokumentumokat a következőkben felsorolt telephelyekre lehet postázni:

A felhasználási hely melyik vármegyében van?

Belső gázellátási tervdokumentáció

Leágazó tervdokumentáció

Elosztó tervdokumentáció

Pest és Fejér

Gödöllő, Cegléd

Nyíregyháza

Nyíregyháza

Nógrád

Miskolc

Nyíregyháza

Nyíregyháza

Heves

Eger

Eger

Eger

Borsod-Abaúj-Zemplén

Miskolc

Nyíregyháza

Nyíregyháza

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Miskolc

Nyíregyháza

Nyíregyháza

Hajdú-Bihar

Debrecen

Debrecen

Debrecen

Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom

Szolnok

Szolnok

Szolnok

 

Az alábbiakban felsoroljuk az egyes tervfelülvizsgálati helyek postázási címeit:

 • 4002 Debrecen, Pf. 417
 • 5002 Szolnok, Pf. 173
 • 3550 Miskolc, Pf. 303
 • 3301 Eger, Pf. 87
 • 2101 Gödöllő, Pf. 424
 • 2701 Cegléd, Pf. 245
 • 4400 Nyíregyháza Pf. 455

 

2. Digitális tervfelülvizsgálat


2023. február 15-től kezdődően az OPUS TIGÁZ Zrt teljes működési területén lehetőség van a belső gázellátási tervdokumentációk digitális formában történő benyújtására. 

A digitális tervfelülvizsgálat alkalmazásához szükséges regisztrálni a honlapunkon, melyet a “Bejelentkezés” felületen lehet megtenni. A regisztrációt követő belépés után a PROFIL menüpont alatt a Felhasználói adatoknál meg kell adni, mint Tervező a szükséges adatokat és a Módosítás mentése gombra kell kattintani. Ezt követően egy ki-bejelentkezés szükséges, utána már automatikusan meg fog jelenni a digitális tervfelülvizsgálat beküldéséhez szükséges felület a Partnerek - Tervezők menüpont alatt.

A digitális tervfelülvizsgálat benyújtására a következő feltételek betartása mellett van lehetőség:


-    A digitálisan beadott tervdokumentációk műszaki színvonala és elvárt tartalma feleljen meg a 3/2020. (I.13) ITM rendelet 1. sz. melléklet 2. pontjában meghatározott követelményeknek.

-    A tervező a felülvizsgálandó dokumentációt a digitális tervfelülvizsgálói űrlapunkat használva tudja benyújtani.

-    A dokumentáció csak egy mérési pontra (POD) vonatkozzon. Több mérési pontot tartalmazó felhasználási hely esetén mérési pontonként külön tervdokumentációt kell feltölteni.

-    A digitális dokumentáció 1 db PDF formátumú file legyen, melynek mérete nem haladhatja meg az 5 Mb-ot. A PDF fájl nem menthető tömörítettként.

-    Az oldalak úgy legyenek beállítva, hogy azok nézetforgatás nélkül olvashatóak, értelmezhetőek legyenek.

-    A tervlapok maximális mérete A3-as lehet. Az összes benyújtott dokumentumlap jobb felső sarkában 8x3 cm méretű (fekvő téglalap alakú) területet kérünk szabadon hagyni.

-    Az alaprajz és a függőleges csőterv 1:50, a helyszínrajz 1:500 méretarányú legyen.

-    A digitális tervdokumentáció tartalmazza a szükséges tervezői aláírásokat.

-    Meglévő felhasználási hely bővítése, vagy új felhasználási hely létesítése esetén az Elosztói csatlakozási szerződés másolatát tartalmaznia kell a dokumentációnak. 

-    Meglévő felhasználási hely átalakítása esetén nem szükséges azonosító dokumentumok feltöltése (pl: gázszámla, elosztó használati szerződés, stb.).

-    A dokumentáció tervlapjai a következő sorrendben legyenek összeállítva: 

 1. Alaprajz, 
 2. Függőleges csőterv,
 3. Helyszínrajz, 
 4. Tervezői nyilatkozat,
 5. Műszaki leírás,
 6. Elosztói csatlakozási szerődés (szükség esetén)
 7. egyéb dokumentumok. 

Csak azok a tervdokumentációk kerülnek felülvizsgálatra, amelyek hiánytalanul megfelelnek az előzőekben leírt követelményeknek. A követelményeknek nem megfelelő dokumentációk formai hiányosságok miatt is elutasításra kerülhetnek.

Társaságunk által végzett helyszíni műszaki felülvizsgálat során a digitálisan jóváhagyott tervdokumentáció nyomtatott változatát kérjük biztosítani.

A jelen tájékoztató visszavonásig érvényes.

Gödöllő, 2023. február 15.

OPUS TIGÁZ Zrt. Hálózatfejlesztés