Gázszagot érez?

A földgáz felhasználási területei 3.

áramtermelés

A földgáz az egyik legjelentősebb energiahordozónk, amelynek felhasználási területe rendkívül színes és szerteágazó. Segítségével például áramot is termelhetünk – a következőkben ennek a metodikáját ismertetjük.

Hogyan termelhető áram földgázzal?

A földgázzal történő áramtermelés folyamata turbinákban zajlik, ahol a földgáz elégetése a fő lépés. A turbina egy generátor megforgatásával fejleszt elektromos energiát. A gőzturbinák nagynyomású gőzt termelnek a gázturbinából kiáramló forró füstgáz segítségével, majd pedig újabb generátorokat hajtanak meg, amelyek még több villamosenergiát termelnek. A gőz, amely a gázturbinából távozik felhasználható többféleképpen: a lakóházak és irodák fűtése a legismertebb alternatívák közé tartozik, de ipari tevékenységekben, mint a vegyipar ugyancsak alkalmazható.

Kapcsolt energiatermelésnek nevezzük azt az eljárást, amelynek során a földgáztüzelésű erőművekben hőenergiát is termelnek villamosenergia előállítására alkalmas berendezés segítségével – a távhőszolgáltatás is ilyen módon valósul meg.

Amennyiben az áramtermelés földgázzal történik, annak előnye, hogy egyetlen földgáztüzelésű erőmű is képes nagy mennyiségű villamosenergia előállítására, ahogyan a szállítása is könnyen megoldható, mivel az kis tömegű vezetékeken keresztül kivitelezhető. Az erőművek, ahol a kitermelés folyik egyszerűen telepíthetők a legtöbb területre, de a leggyakoribb eset, hogy folyók vagy gázvezetékhálózatok közelében történik a lokalizáció. Hátránya, hogy nem megújuló energiaforrás, a földgázkészletek pedig végesek, számítások szerint a 21. század végéig fognak kitartani.

Az energia, amelyet a földgázból lehet nyerni, több összetevőn és feltételen múlik, számít többek között a gáz nyomása, a gáz fűtőértéke és a gáz sűrűsége is.

A földgáz egyéb felhasználási területei

Áramtermelésen kívül a földgáz használható hűtésre, fűtésre, gyártásra, de már egészen korán teret hódított a járművek üzemanyagaként is. A vízmelegítés, ruhaszárítás és a légkondicionáló berendezések működtetése mind olyan tevékenységek, amelyek szintén megoldhatóak földgáz segítségével.

A földgáz világításban való hasznosítása már egészen korán, a 17. és 19. század között elterjedt közvilágítás és az otthonok világításának céljából, a fűtés csak később bővítette ezt a kört.

Az OPUS TIGÁZ Zrt., mint földgázelosztó társaság

Az ország legnagyobb vezetékes földgázelosztójaként működik az OPUS TIGÁZ Zrt., amelynek gázvezeték-hálózata rendkívül szerteágazó, ezáltal a szolgáltatás ellátását nagyszámú felhasználónak képes biztosítani, összesen több, mint egymillió földgázfelhasználóval áll összeköttetésben.

A vállalat számára kulcsfontosságú az ügyfél-elégedettség, ezért a folyamatos ellátás mellett gyors és hatékony ügyintézést biztosít felhasználói számára, legyen az gázmérő leolvasás, diszpécserszolgálat vagy üzemzavar elhárítás. Az OPUS TIGÁZ Zrt. működéséről és további tevékenységeiről az alábbi oldalon részletesebben is tájékozódhat.

Források: energiakaland.hu portfolio.hu opustigaz.hu

A földgáz felhasználási területei 3.