Gázszagot érez?

A földgáz fűtőértéke

Mit jelent, mitől a függ a földgáz fűtőértéke?

A földgáz fogyasztók és az elosztók számára egyaránt fontos tulajdonsága a fűtőérték. Ahogy neve is mutatja, a fűtőérték egy anyag azon tulajdonságát jellemzi, hogy égése közben mekkora a felszabaduló hőenergia mennyisége. De mit jelent ez a gyakorlatban, mennyire függ a szolgáltatótól, és milyen hatással van a gázszámlánkra?

Egy kis fizika

Szénhidrogének égése során a hidrogénből víz, a szénből pedig szén-dioxid szabadul fel. A földgáz fűtőértéke az 1m3 gáz elégésekor felszabaduló hőmennyiség abban az esetben, ha az égéskor keletkezett víz gáz halmazállapotban marad (gőzként), mértékegysége megajoule/köbméter (MJ/m3). A víz folyadékként való lecsapódása esetén még több hő keletkezik, ezt égéshőnek nevezik, ezen az elven működnek például a kondenzációs kazánok.

Fontos mutató: a Wobbe-szám

A fűtőérték és az égéshő mellett az úgynevezett Wobbe-szám jellemzi még a földgáz égését. A Wobbeszám a gázkészülékre jellemző minőségi paraméter, amelyet a gáz égéshőjét a relatív sűrűségének négyzetgyökével elosztva kapunk meg. Ez alapján az MSZ 1648 szabvány két kategóriába, 2H és 2S jelű gázcsoportba sorolja a földgázt. A két gázcsoport gázai nem keverednek egymással a szállítói- és elosztóvezetékekben sem, mivel a specifikus gázcsoportra beállított gázkészülék csak azzal működik rendeltetésszerűen, a másik gáz használata rossz égéshez vezet. Magyarországon a 2H gázcsoport a jellemző, amelynek fűtőértékének az Egyetemes Szolgáltatási Üzletszabályzatban rögzített 34,00 MJ/ m³ ± 5%-nak kell megfelelnie. A megengedett ± 5%-os sáv az, ami a fogyasztókban azt a tévhitet keltheti, hogy a szolgáltató befolyásolni tudja a gáz fűtőértékét, hiszen így lehet olyan település, ahol a gáz fűtőértéke 32,3 MJ/m3 , és olyan is, ahol 35,7 MJ/m3 .

A sok tulajdonság közül mitől függ az ára?

Mivel az egy köbméterre jutó energiatartalom nem állandó, a földgáz árának alapjául nem a térfogatot, hanem az energiamennyiséget veszik, amit így Ft/MJ-ban határoznak meg. Ezzel biztosítják, hogy a fogyasztó a ténylegesen elhasznált hőenergia után fizessen. A számlázási rendszert a szolgáltatók által kötelezően betartandó, szigorú jogszabályi háttér határozza meg, a gázszámla minden esetben az ezek alapján meghatározott tételekből adódik össze. Az energiadíj a szolgáltatói alapdíjból és az elfogyasztott energiával arányos gázdíjból áll. Ennek a kiszámítási módja a következő:

Gázdíj [Ft] = Gáz térfogata [m3 ] × Gáz fűtőértéke [MJ/m3 ] × Energia egységára [Ft/MJ]

A fűtőérték tehát aktívan hatással van a gázhasználat után fizetendő összegre, azonban pusztán a földgáz fűtőértékének ingadozása nem feltétlenül eredményez nagyobb számlát. Ha az alacsonyabb fűtőértékkel arányosan több köbméter gázt használunk, ugyanannyi lesz a fizetendő, mint előtte. A fűtőértéken kívül azonban sok más tényező is befolyásolhatja a gázszámla végösszegét.

A földgáz kiszámlázott ára függ még:

  • a fogyasztó egység jellegétől (egyéni fogyasztó/ fogyasztói közösség)
  • az adott évben meghatározott egységársávoktól
  • a gázmérő kapacitásától, illetve a gázmérő meglététől
  • az alapdíjtól, ami az elfogyasztott energiamennyiségtől független

A vezetékekben áramló földgázból betáplálási és kiadási pontján egy órában többször is mintát vesznek minőség-ellenőrzés céljából. A kapott adatokból órás és napi átlagokat számolnak, ez adja az elszámolás alapját a gázszámlák kiállításánál.

Mit tehet a fogyasztó?

Eddig csak azokról a tényezőkről volt szó, amelyek az otthonokba beérkező földgáz minőségére és árára vonatkoznak. A földgáz fűtőhatásának fogyasztói érzetbeli különbségét vagy változását okozhatják külső tényezők is, mint a kinti időjárás (fagy, erős szél), az ingatlan szigetelése, vagy a kiindulási hőmérséklet. Emellett a fogyasztói egységen belüli fűtőberendezések működésének feltételei is befolyásolják a földgázzal való fűtés hatékonyságát. Az égéshez a fűtőberendezésnek megfelelő légellátottságra van szüksége, máskülönben a melegítő hatás elmarad a várttól, hiába érkezik a vezetéken keresztül a szabványban meghatározottminőségű gáz. Nagyon fontos kiemelni a készülékek karbantartásának szükségességét, ennek elhagyása ugyanis nemcsak nem megfelelő égéshez, ezáltal eredménytelen fűtéshez, hanem akár balesetekhez is vezethet.

A rendszeres karbantartáshoz segítséget kérhet az OPUS TIGÁZ honlapján elérhető bejegyzett szerelőktől, ellátáshoz kapcsolódó probléma, gázszivárgás gyanúja esetén pedig a hibabejelentő elérhetőségeken fordulhat társaságunkhoz.

Forrás: opustigaz.hu mindentafoldgazrol.hu

A földgáz fűtőértéke