Gázszagot érez?

Mindent a földgázról

 

Köztudott tény, hogy a földgáz a fosszilis, nem megújuló energiahordozók közé tartozik. Azt azonban jóval kevesebben tudják, hogy önmagában nincs szaga, és hogy többféle gáz elegyét tartalmazza, valamint, hogy fűtésen kívül egyéb módokon is hasznosítják.

Mi az a földgáz?

A földgáz egy alapvetően színtelen, szagtalan gáz, amelyet az 1800-as évek óta használunk energiaforrásként, elsősorban fűtésre. Jellegzetesen szúrós, könnyen felismerhető szagát a tetrahidrotiofén és a terc-butil-merkaptán 50-50% arányú keverékétől kapja, amely gázokat a szivárgás észlelhetőségének megkönnyítése érdekében adják hozzá. Levegővel keveredve 5-15% közötti arányban alkot robbanóképes elegyet, a szagosítás pedig lehetővé teszi, hogy még ennek az aránynak az elérése előtt kiderülhessen a gázszivárgás ténye. Égése során főként széndioxid és víz szabadul fel, szennyező égéstermékek a többi nemmegújuló energiahordozóval szemben csak elhanyagolható mennyiségben keletkeznek. A fosszilis energiahordozók közül a földgáz a legtisztább, legbiztonságosabb fűtőanyag, ezért Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend.

Hogyan alakult ki?

A földgáz a föld alatti és a tengerek mélyén található, szerves állati és növényi maradványok bomlásának eredményeként jött létre az évezredek során. A fedőkőzetek által határolt medrekbe, mezőkbe vándorolt földgáz egészen 5000 méteres földfelszín alatti mélységig megtalálható, többségében kőolaj lelőhelyeken, de előfordulnak önálló földgázmezők is. A földgáz egyik előnye, hogy kitermelése és szállítása egyszerű, biztonságos. Felszínre juttatása után a szabványoknak megfelelően megtisztítják a kőolaj okozta szennyeződésektől, víztől, egyéb gázoktól, az így elnyert, legtisztább formájában szinte kizárólag metánból áll.

Felhasználási területei

Ha a földgázra gondolunk, elősorban a fűtésre asszociálunk, azonban egy ennél jóval sokoldalúbb energiahordozóról van szó, amely több területen is számos formában felhasználható.

Használjuk:

  • hőenergia előállításra
  • villamosenergia előállításra
  • üzemanyag gyártásra
  • vegyipari alapanyagként

A földgáz előnyei

A földgáz egy környezetkímélő energiaforrás, emellett azonban számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. A kitermelő részéről ez az egyszerű felszínre juttatást, szállítást és tárolást jelenti, az elosztó részéről pedig ellátásbiztonsági és környezetvédelmi szempontokból jó választás. Továbbá kombinált ciklusú erőműben való felhasználása a veszteséget is minimalizálja, ugyanis a fűtőgáz előállítása során itt keletkező gőzt turbinán majd generátoron átvezetve árammá alakítják. Az ilyen típusú erőművekben ráadásul jelentősen kevesebb szén-dioxid szabadul fel a földgáz átalakítása során, így nemcsak hatékonysági, de klímavédelmi szempontból is kedvezőek.

Biztonságos, ha karbantartott

Az OPUS TIGÁZ a modern kor elvárásainak és saját vállalati értékeinek megfelelően mindig szem előtt tartja a fogyasztói érdekeket, a fogyasztók és alkalmazottai biztonságát. A földgáz fűtőenergiaként való felhasználása karbantartott, korszerű berendezések esetén teljesen biztonságos, elavult rendszerek esetén azonban komoly problémát okozhat egy esetleges meghibásodás. Ezért kérjük ügyfeleinket, hogy fűtőberendezéseiket évente ellenőriztessék szakértőkkel, szereljék fel otthonukat szén-monoxid érzékelővel, és probléma esetén bizalommal forduljanak hozzánk üzemzavarral kapcsolatos elérhetőségeinken.

Források: opustigáz.hu mindentafoldgazrol.hu foldgaz.hu

Mindent a földgázról