Gázszagot érez?

Meghosszabbította együttműködési megállapodását a Katasztrófavédelem és az OPUS TIGÁZ Zrt.

Meghosszabbította együttműködési megállapodását a Katasztrófavédelem és az OPUS TIGÁZ Zrt.

Megújította a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokkal kötött együttműködési megállapodásait az OPUS TIGÁZ Zrt. A Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-SzatmárBereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságokkal meghosszabbított együttműködések célja a földgázellátással összefüggő tevékenységek összehangolása és hatékonyságának növelése, valamint a lakossági kármegelőzés és a biztonság fenntartása.

Az együttműködési megállapodás felülvizsgálatát - mely a katasztrófavédelmi igazgatóságok iparbiztonsági szakterületei és az OPUS TIGÁZ Zrt. szakemberei bevonásával történt - az elmúlt években bekövetkezett szervezeti és személyi változások, valamint a módosult eljárásrendek tették indokolttá.

Évente számos olyan sajnálatos káresemény történik, amelyek a gázelosztással, gázvezetékkel, felhasználói gázberendezésekkel kapcsolatosak. Megelőzésükhöz, a biztonság fenntartásához pedig elengedhetetlen a gázszolgáltató szakemberek és a beavatkozó tűzoltók szoros együttműködése és kölcsönös tájékoztatási kapcsolatuk erősítése.

A gázzal összefüggő káresemények helyszínén a tűzoltó munkatársak számára alapvető a gázszolgáltató képzett és tapasztalt szakembereinek jelenléte, kiknek elsődleges feladata a sérült gázvezeték lokalizálása, annak mielőbbi elzárása, leszakaszolása. A kárfelszámolás csak ezt követően veheti kezdetét.

Bakos Imre, az OPUS TIGÁZ Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese a megállapodás aláírásakor elmondta: „Az OPUS TIGÁZ Zrt. és a Katasztrófavédelem munkatársai közötti együttműködés példaértékű. A jövőben is arra törekszünk, hogy a két szervezet közös munkája zökkenőmentes legyen, és a diszpécserszolgálat minden esetben a katasztrófavédelem rendelkezésére álljon. Emellett továbbra is fontos számunkra, hogy a hibaelhárításhoz szükséges szakemberállomány gyors helyszíni jelenlétét biztosítani tudjuk, hiszen a gázszolgáltatást érintő káresemények felszámolása és biztonságos megoldása mindig közös feladat.”

Az OPUS TIGÁZ Zrt. és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok jelenlévő vezetői abban is megállapodtak, hogy a jövőben a gázszolgáltató demonstrációs pályáján közös felkészítést tartanak a tűzoltás-vezetők részére, valamint együttműködési gyakorlatokat szerveznek annak érdekében, hogy a káresemények felszámolása még hatékonyabb és gyorsabb legyen.

Csontos Ambrus tű. dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntötte a társaság vezetőit. „Hosszú szakmai pályafutásom alatt számtalanszor dolgoztunk közösen a gázszolgáltató szakembereivel a káresemények helyszínén. Az eddigi együttműködés minden esetben korrekt, gyors és szakszerű volt, a közös felkészítések pedig remek alkalmat teremtenek az eddigi gyakorlatok elmélyítésére és továbbfejlesztésére. Közös célunk, hogy a lakosság biztonságban érezze magát, baj esetén minden esetben a legrövidebb időn belül, a legszakszerűbb segítségben részesüljön.”

Az OPUS TIGÁZ Zrt. felelős engedélyes elosztóként évek óta támogatja – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal szoros együttműködésben – a lakosság edukációját, otthonaik és személyi biztonságuk érdekében. A társaság korszerű technikai eszközök alkalmazásával teszi elérhetővé felhasználói számára a gázszolgáltatást, a balesetek megelőzése érdekében pedig a munkatársak rendszeres és teljes körű szakmai ellenőrzést, valamint folyamatos fejlesztéseket végeznek az ellátási hálózaton.

Üzemzavar esetén az OPUS TIGÁZ Zrt. diszpécser szolgálata éjjel-nappal az ügyfelek rendelkezésére áll, az ingyenesen hívható 06 80 300 300 telefonszámon!

2022.06.10 - Meghosszabbította együttműködési megállapodását a Katasztrófavédelem és az OPUS TIGÁZ Zrt.