Gázszagot érez?

Ismerd fel időben a szén-monoxid mérgezés tüneteit

 

Nemcsak a fűtési szezonban, hanem akár nyáron is előfordulhat a „néma gyilkosnak” nevezett szénmonoxidhoz köthető háztartási baleset. Szomorú statisztika, hogy hazánkban évente több száz szénmonoxid mérgezés történik, amelyből körülbelül 20 végződik halállal. Még szomorúbb, hogy az esetek jelentős részében ezek megelőzhetőek lennének.

Ugyan fűtésszezonban történik az esetek többsége, víz melegítésére használt kazán meghibásodása következtében nyáron is előfordulhat szén-monoxid mérgezés. A leggyakoribb okok között a nem megfelelően karbantartott, elavult eszköz, a rossz kémény vagy a gázkészülék meghibásodása szerepel. Ismertetőnkben most sorra vesszük a lehetséges tüneteket, a szén-monoxid mérgezés lefolyását, a megelőzés módjait, és mindent, ami fontos szerepet játszhat a balesetek elkerülésében.

Kis mennyiségben természetes, nagy dózisban veszélyes

Szén-monoxid nagyon alacsony koncentrációban természetesen is előfordul az emberi vérben. Veszélyességét az okozza, hogy sokkal erősebben kötődik az oxigén szállításáért felelős hemoglobinokhoz, mint az oxigén. Ezért már kis mértékű szén-monoxid-szint emelkedés is mérgezéshez, így kellemetlen tünetekhez vezethet.

Kezdeti tünetek:

  • fejfájás
  • hányinger
  • szédülés

A kezdeti tünetek a friss levegőre, vagy másik helyiségbe érve már 30-60 perc után jelentős mértékben enyhülnek vagy teljesen el is múlnak. Súlyosabb probléma a akkor alakul ki, amikor a szén-monoxid koncentrációja az éjszaka folyamán növekszik, alvás közben ugyanis nem ébredünk fel az enyhébb tünetekre. A vérben található szén-monoxid arányának növekedése pár órán belül komoly tünetekhez vezethet.

Mérgezés későbbi szakaszainak tünetei:

  • mellkasi fájdalom
  • erősödő fejfájás és hányinger
  • eszméletvesztés
  • idegrendszeri tünetek, akár bénultság
  • magas vérbeli koncentráció elérése esetén halál

A mérgezés megállapítása után az érintett kórházi kezelésre szorul, ami elsősorban oxigénpótlásból áll. Hosszabb ideig tartó kitettség esetén kiegészítő terápiaként folyadék- és vitaminbevitelt szoktak alkalmazni. Alacsony szén-monoxidszint és rövidebb idejű kitettség esetén a gyógyulás pár órán belül teljes mértékű, súlyosabb esetekben azonban olyan maradandó szövődmény alakulhat ki, mint az agykárosodás. A tartós egészségügyi károsodás elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy észlelés után mihamarabb orvosi ellátásban részesülhessen a szén-monoxid mérgezés elszenvedője.

Hogyan kerüljük el?

Mint sok más házkörüli balesetet, a szén-monoxid mérgezést is a korszerű, rendszeresen ellenőrzött rendszer kiépítésével lehet leginkább elkerülni. Kockázati tényezőket jelent ugyanis:

  • a nyílt lánggal égő, nem megfelelő műszaki kialakítású rendszer,
  • a nyílt lánggal égő berendezés esetén nem megfelelő légellátottság és szellőztetés
  • a korszerűtlen, elavult berendezés, karbantartás hiánya,
  • kémény karbantartásának hiánya.

Még korszerű, üzembiztos berendezés esetén is javasolt egy szén-monoxid érzékelő beszerzése, amely már az egészségre káros koncentráció kialakulása előtt figyelmeztet a veszélyre. Arra kell mindössze figyelni, hogy az érintett berendezéshez minél közelebb helyezzük el, ezzel is segítve a gyors észlelést. Érdemes olyan eszközt vásárolni, amely figyelmeztet arra is, ha lemerül az eszköz eleme vagy akkumulátora, így nem kell attól tartani, hogy nem működik rendeltetésszerűen.

Az OPUS TIGÁZ elosztói engedélyes közműszolgáltatóként az ellátásbiztonságon túl feladatának tartja a lakosság edukációját és segítését otthonaik, személyük biztonsága érdekében. Tavaly karácsonykor több alkalommal adományozott szén-monoxid érzékelőket, a Nagycsaládosok Országos Egyesületével és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal is együttműködve. Az ezekről készült tartalmakat itt és itt érhetik el.

Források: katasztrófavédelem.hu opustigáz.hu

Ismerd fel időben a szén-monoxid mérgezés tüneteit