Gázszagot érez?
Több mint 8,6 milliárd forint hálózatfejlesztésre és karbantartásra  Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

Több mint 8,6 milliárd forint hálózatfejlesztésre és karbantartásra Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

2023.07.03.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. és az OPUS TIGÁZ Zrt. idén is kiemelkedő összeget fordít arra, hogy ellátási területein, így Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területén is minél több innovatív megoldást alkalmazzon, növelje az ellátásbiztonságot és az ügyfélélményt. A Szolnoki Üzem területén az OPUS TITÁSZ Zrt. 2023-ban 50 km új villamos hálózatot és 109 db transzformátor állomást létesít vagy átépít a teljesítmény igények függvényében, több mint 10,8 ezer új fogyasztási pontot köt be és csaknem ugyanennyi helyen cserél mérőórát. Az OPUS TIGÁZ Zrt. az utóbbi 3 évben több mint ötödével csökkentette az üzemzavarok számát, idén pedig 50 db új gerincvezetéket és közel 350 db utólagos leágazóvezetéket épít, összesen közel 10 km hosszban. A társaság az új hálózatszakaszok és berendezések építése mellett 1,4 kilométernyi elosztóhálózatot, valamint közel 12 ezer gázmérőt és 3 ezer nyomásszabályzót cserél a vármegye területén.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. Szolnoki Üzeme a vármegye területén 225 ezer fogyasztó villamosenergia ellátását biztosítja több mint 7.900 kilométer hosszú villamoshálózaton, több mint 3.200 db transzformátor állomás üzemeltetésével, gondoskodik a hálózat folyamatos működéséről, fejlesztéséről és karbantartásáról. Ugyanitt az OPUS TIGÁZ Zrt. 154 ezer felhasználó ellátását, és mintegy 256 millió m3 földgáz (kb. 2,7 TWh energia) elosztását biztosítja évente.

„Az OPUS TITÁSZ Zrt és OPUS TIGÁZ Zrt. idén is jelentős forrásokat biztosít a régió villamos- és gázhálózatainak fejlesztésére és karbantartására, kiemelt figyelmet fordítva a megelőzésre. Fejlesztéseinket, a berendezések, hálózatok megújítását még azelőtt megvalósítjuk, hogy az üzemzavarok száma növekedne. Jász-Nagykun-Szolnok vármegye teljes területén az áramhálózat karbantartására és fejlesztésére idén több mint 7,2 milliárd forintot fordítunk, míg a gázhálózat esetében 1,4 milliárd forint értékben végzünk beruházásokat” – mondta el Bakos Imre, az OPUS TIGÁZ Zrt. és OPUS TITÁSZ Zrt. igazgatósági tagja.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. Szolnoki Üzemének területén az ellátásbiztonság folyamatosan növekszik, vagyis a szolgáltatásmegszakadások átlagos időtartama és előfordulásának száma is folyamatosan csökken. Az ellátásbiztonság érdekében idén 17,5 km elosztóhálózat és 15 hálózati rekonstrukciót végez (pl Kisújszállás, Szabadság tér, Szolnokon a Zagyva ártér, Alcsisziget és az Alamand dűlő területén), több mint 9.600 fogyasztásmérőt cserél és 11 transzformátorkörzetben hálózatrekonstrukciót valósít meg a társaság annak érdekében, hogy lehetővé tegye a háztartási kiserőművek csatlakozását (például Szolnok, Karcag, Rákóczifalva, Kunszentmárton, Gyomaendrőd, Újszász körzetében).

Folytatódnak az ügyféligények teljesítésére irányuló fejlesztések többek között Szolnok, Tiszafüred, Karcag, Kunmadaras, Szarvas, és Kisújszállás területén is. Összesen 50km elosztóhálózatot építenek,  valamint több mint 10,8 ezer új fogyasztásmérőt szerelnek fel az ellátásbiztonság további növelése érdekében a Szolnok Üzem ellátási területén.

Az OPUS TITÁSZ Zrt. folyamatosan vizsgálja azokat az innovatív technológiai megoldásokat, amelyek hatékonyan támogatják az energetikai kihívásokra adandó válaszokat és az ellátásbiztonságot. 2023-ban pilot jelleggel kisfeszültségű hálózatmonitoring rendszer működését vizsgálja, és új eszközöket alkalmaznak a kisfeszültségű feszültségproblémák költséghatékony kezeléséhez. Az idei év végéig összesen már közel 80 ezer okos fogyasztásmérő fog csatlakozni a Társaság hálózatához, hosszútávú cél, hogy a hálózatra szerelt okosmérők száma 2030-ra meghaladja a 240 ezret.

Az OPUS TITÁSZ Zrt összesen 26.600 km hálózatot üzemeltet, melyből 7.900 km a Szolnoki Üzem területén található. A társaság csak ezen a területen évente több mint 2.810 km hálózatot jár be, 6.300 km hálózaton végez gallyazást, 1.520 km hálózaton végez ciklikus és eseti karbantartást. A Társaság emellett kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre is; évente több mint 100 madárvédelmi beavatkozást végez.  

A hatékonyság és az ellátásbiztonság növelése érdekében az innovatív megoldások alkalmazása az OPUS TIGÁZ Zrt.-nél is nagy jelentőséggel bír. 2023-ban pilot jelleggel ún. „smart” nyomásszabályozó állomásokat telepítenek, melyek az önálló energiaellátáson, az állapotjelzők széles körű mérésén és a teljes körű távfelügyeleten túl végponti nyomásszabályozással és hidegturbinás áramtermeléssel is rendelkeznek.

Az OPUS TIGÁZ Zrt. összesen 34.300 km hosszú elosztóhálózatot üzemeltet, melyből a vármegyében 4.300 km földgázelosztó vezeték és 127 db nyomásszabályozó állomás folyamatos üzemeltetését végzik. A társaság a Szolnok Üzem területén idén mintegy 600 db új fogyasztásmérőt és közel 430 db új nyomásszabályzót szerel fel, vezetékrekonstrukciós munkálatokat végeznek, valamint a társaság középtávú fejlesztései között szerepel Kisújszálláson a hálózat megújítása.

Szolnok, 2023. június 30.  

hálózatfejlesztés
karbantartás

További híreink

Korábbi híreink

2024 2023
2022 2021 2020